www.nettips.no
En kaffe med Sondre Kåfjord
21.12.2015

En kaffe med Sondre Kåfjord

Vi nærmer oss Sørlandet og stemningen stiger. I Mandal skal vi møte ex-fotballpresident Sondre Kåford. Den vakre sørlandsbyen skuffer oss ikke denne dagen heller, noe heller ikke den blide sørlendingen Kåfjord gjør.

Bakgrunnen
Etter mange år i utlendighet har den pensjonerte fotballpresidenten funnet veien tilbake til Sørlandet og sine røtter i Mandal. Han møter redaksjonen med et stort smil på en av de lokale kafeene i sentrum av sørlandsbyen.

Hans aktive fotballkarriere bestod av studentfotball i Bergen på Stemmemyren og bedriftsfotball til han hadde passert 50 år. I Bergen spilte han sammen med blant annet Boye Skistad, en mange kjenner som en Mjøndalen spiller eller som tidligere daglig leder i Norsk Toppfotball.

Før det hadde han spilt for Giv Akt og ble kretsmester med laget tidlig på -60 tallet. På spørsmål om hvor den store fotballinteressen kommer fra er Kåfjord mer usikker. I oppveksten var det fotball hele tiden for Kåfjord, enten på skolen eller sammen med sine to brødre. Hjemme i hagen var det alltid aktivitet og morens blomster var alltid i faresonen.

I studietiden fant også Kåfjord plass til Brann i sitt hjerte. Han gikk ikke glipp av en eneste kamp i Bergen gjennom de seks årene han var student i byen.

Veien inn i fotballen
I mai 1974 flyttet jeg til Molde. Like før hadde jeg sett Harry Hestad og Molde slå Brann 4-0 på Stadion, og jeg sammen med bergenserne stod og ga laget applaus etter den forestillingen. Om det var det som gjorde at Molde ble min neste destinasjon vet jeg ikke.

Fikk jobb på distriktshøyskolen i Molde etter studiene. Først som lærer, så ble jeg etter hvert rektor. Da ble det rask konvertering til Molde. Kunne ikke bare heie på bortelaget, så skulle jeg bo i byen noen år, var det bare å skifte. Tror de tok sølv det året, en fantastisk opplevelse å være med på.

Etter det ble jeg fast inventar hos Molde. Fortsatt var jeg bare tilskuer og spilte bedriftslagesfotball. En kollega av meg satt i valgkomiteen i Molde fotballklubb. Han spurte om jeg kunne tenke meg en varaplass i styret til klubben. Det takket jeg ja til, og det var starten på en lang periode med verv i fotballen.

Jeg ble raskt økonomiansvarlig for klubben. I 1991 slet klubben, og styreformannen gikk. Da sa jeg ja til å ta lederjobben. Da fikk jeg på plass sammen med Gjelsten og Røkke det vi i dag kaller den duale modellen. Denne avtalen fikk Kåfjord presset igjennom på et meget dramatisk årsmøte i Molde Fotballklubb. Det en avgjørelse jeg tror klubben er veldig glad for i dag. Den duale modellen sikret at klubben forble selvstendig, mens investorene fikk muligheten til å støtte klubbene de ønsket med penger.

Snakk om investorstyrte klubber og tankene på at investorene skal få mer makt i klubbene er derimot Kåfjord ikke veldig glad. At det også kom fra Norges Fotballforbundet forundrer Kåfjord.”Heldigvis røk dette på idrettstinget i 2015”, sier Kåfjord. ”Dermed fire år til neste gang de kan røre i dette”.
I Molde satt Kåfjord som fotballformann i en lengre periode, men i 1995 ringer Per Ravn Omdal og lurte på om jeg kunne tenke med å være styremedlem i NFF. Det sa jeg tilslutt ja til, men egentlig litt motvillig. Etter hvert ble jeg mer og mer engasjert. I 2002 ble jeg visepresident, og i 2004 ble jeg president.

” jeg har aldri hatt ambisjoner på egne vegne, men på fotballens vegne”


”Det er tilfeldigheter som har gjort at jeg kom så langt, jeg har aldri hatt ambisjoner på egne vegne, men på fotballens vegne. Jeg synes det er ok å være med, men har fått oppleve utrolig mye på denne reisen”, fortsetter Kåfjord. Kåfjord var videre leder for overgangsutvalget da fotballen innførte det nye overgangssystemet, leder for komiteen som etablerte 2.divisjon, en endring Kåfjord selv mener er noe av det mest suksessrike av endringer gjort i norsk fotball. Det har blitt den arenaen det var planlagt å bli. Kåfjord fortsetter med at han også har fått gleden av å sitte i UEFA- og FIFA komiteer på denne ferden, så han er meget takknemlig for det han har fått oppleve.

I tiden etter at han ga seg i NFF har Kåfjord vært aktiv med å bygge opp senter for Sport Managemenet. Dermed fikk Molde Masterutdanning i fotball. Videre har Kåfjord vært aktiv innen lederopplæring og ikke minst jobbet med sin faglige bakgrunn.

Kvalitetsklubb
Dette er et prosjekt Kåfjord virkelig brenner for. I sitt siste år som president, så ble dette prosjektet satt i gang. Vi kom aldri i gang med dette nasjonalt før jeg hadde sluttet i NFF. I samarbeid med Stig Nergård som da var leder i Nordmøre & Romsdal fotballkrets, så satte vi derimot dette prosjektet i gang lokalt.

Da jobbet jeg i bank og vi fant en flott modell hvordan vi kunne samarbeide om dette. Dette ble startet i 2010. En virkelig fantastisk opplevelse. Fikk virkelig sans for et slikt program. Nå har jeg involvert meg litt på Sørlandet i dette.

Hovedinnholdet i kvalitetsprosjektet er struktur og kompetanse. ”Midt i blinken for breddefotballen”, legger Kåfjord til. ”Struktur på det du gjør og kompetanse til å gjøre det”.

RUB effekten (Bud IL)
R - rekruttering
U- utdanning
B - beholder

Rollebeskrivelsen har hjulpet folk til å ta på seg verv og rekrutteringen av nye frivillige har vært enklere. De har klare og definerte oppgaver. Dermed blir rekrutteringen lettere. Folk blir flinkere i den jobben de gjør. Det skapet utvikling og glede. I tillegg kan de gå på kurs som er skreddersydd til sin rolle i klubben. Dermed får hele klubben utdanning, noe som setter de enkelte i enda bedre stand til å gjøre sin definerte oppgave.

Dermed likte plutselig de frivillige å gjøre en bedre jobb, og ikke minst fikk de samme personene også bedre utbytte av dette personlig. Konsekvensen har blitt at flere har valgt å stå lenger som frivillig i klubb. Dermed beholder idrettslagene personer med kompetanse.

Det er derimot viktig at klubbene som er med på dette vil dette. Det holder ikke at en eller to har lyst. Hele klubben må stå bak ønsket om kvalitetsklubb prosjektet. Skjer dette er det også en effekt i at hele klubben løfter lasset sammen. Kåfjord legger til at det bør være en viss størrelse på klubben før en starter dette arbeidet. Det er en krevende prosess og tar tid. ”Klarer klubbene å ha respekt for dette, så kommer gevinsten i form av RUB effekten, og den er gull!”, sier Kåfjord.

Praten fortsetter livlig videre før Kåfjord skal videre til neste oppdrag denne dagen. Hytten skal få sin del av oppmerksomheten også. Selv om den tidligere fotballpresidenten er pensjonert, så er han som mange andre i den fasen av livet en meget travel mann. Vi takker han for praten og ønsker han lykke til videre.


© Nettips 2017